Hoe geef je invulling aan je digitale nalatenschap?

De digitale nalatenschap verwijst naar al het digitale bezit van een persoon, zoals online accounts, social media-profielen, foto’s en documenten, na hun overlijden. Deze digitale bezittingen kunnen net zo belangrijk zijn als fysieke bezittingen, en het is daarom van belang om ze te regelen in een testament. Dit kan bijvoorbeeld door aan te geven wie toegang moet krijgen tot deze digitale bezittingen en hoe deze beheerd moeten worden na het overlijden van de betreffende persoon.
 

WELDOENERS IN BEELD

€3.750.000
81%
€10.458
36%

Wachtwoorden openbaren na overlijden

Er zijn verschillende manieren waarop je wachtwoorden kunt delen na je overlijden. Een van deze manieren is door ze op te schrijven en op een veilige plek te bewaren, zoals in een brandkast of bij een professioneel, zoals een notaris. Dit kan bijvoorbeeld in je testament worden opgenomen, zodat de persoon die belast is met de uitvoering van het testament toegang krijgt tot de wachtwoorden. Een andere manier is door gebruik te maken van een wachtwoordbeheerapp of -programma, waarbij je een vertrouwenscontact aanwijst die toegang krijgt tot de wachtwoorden na je overlijden. Het is aan te raden om hierover te overleggen met een professioneel, zoals een notaris, om te zorgen dat alles goed geregeld is.

Social media na jouw overlijden

Wat er gebeurt met een social media account na het overlijden van de eigenaar is afhankelijk van de voorwaarden en beleid van het betreffende social media-platform. Sommige social media-platforms bieden de mogelijkheid om een “vertrouwenscontact” aan te wijzen, die toegang krijgt tot het account na het overlijden van de eigenaar. Andere platformen bieden de mogelijkheid om het account op te heffen na het overlijden van de eigenaar. Het is daarom van belang om de voorwaarden en het beleid van het social media-platform te raadplegen en te bedenken hoe je wilt dat je social media accounts worden behandeld na je overlijden.

Facebook van overleden persoon verwijderen

Als een persoon is overleden en je wilt hun Facebook-account verwijderen, kun je dit doen door contact op te nemen met Facebook en aan te geven dat de persoon is overleden. Facebook heeft een speciaal verzoekformulier waarmee je dit kunt aangeven. Zodra Facebook dit verzoek heeft ontvangen, zal het account worden opgeheven en zal het niet meer zichtbaar zijn op het platform. Het is aan te raden om hiervoor een bewijs van overlijden aan te leveren, zoals een overlijdensakte, om te voorkomen dat het account per ongeluk wordt geactiveerd door iemand anders.

Bankrekening beheren na overlijden

Wat er gebeurt met een bankrekening na het overlijden van de rekeninghouder is afhankelijk van de voorwaarden en beleid van de bank en van de wensen van de rekeninghouder. In sommige gevallen kan de rekening worden overgedragen aan een erfgenaam of andere persoon die belast is met de uitvoering van het testament. In andere gevallen kan de rekening worden opgeheven en de saldo’s worden uitbetaald aan de erfgenamen. Het is daarom van belang om te overleggen met je bank en om duidelijke afspraken te maken over wat er moet gebeuren met je bankrekening na je overlijden.

Testament of levenstestament biedt houvast

Een levenstestament is een document waarin iemand aangeeft wie na zijn overlijden zijn bankrekeningen en andere financiële zaken moet beheren. Als iemand een levenstestament heeft opgesteld, dan kan de persoon die daarin is aangewezen als beheerder de bankrekeningen van de overledene beheren. De beheerder kan dan bijvoorbeeld geld opnemen, betalingen doen en beleggingsbeslissingen nemen. Het is belangrijk om een levenstestament op te stellen bij een notaris, zodat het document juridisch geldig is.

Harde schijf of USB-stick herstellen

Als er gegevensdragers, zoals harde schijven of usb-sticks, zijn die moeten worden hersteld na het overlijden van een persoon, is het raadzaam om hiervoor hulp te zoeken van een professioneel, zoals een IT-expert of een bedrijf dat gespecialiseerd is in gegevensherstel. Deze personen of bedrijven kunnen helpen om de gegevens te herstellen en te zorgen dat ze veilig worden opgeslagen en beheerd. Het is belangrijk om dit op een professionele en veilige manier te doen om te voorkomen dat de gegevens verloren gaan of in verkeerde handen vallen.

 

BEKIJK MEER ARTIKELEN

9 Tips bij het opstellen van een waterdicht testament

Wie kiezen als erfgenaam zonder partner of kinderen?

6 slimme belasting-trucs die erfbelasting verlagen

Testament aanpassen of herroepen (intrekken)

Slim vermogen nalaten aan goede doelen

Wat is het verschil tussen een schenking en legaat?

(Familie)bedrijf schenken of nalaten aan kinderen

Mogelijkheden voor belastingvrij schenken in 2022

Gemiddelde kosten voor een levenstestament

Financiële voordelen van een schenking op papier

Recht op vruchtgebruik vastleggen in testament

Testament juridisch aanvechten bij onenigheid

Hoe geef je invulling aan jouw digitale nalatenschap?

Checklist voor een waterdichte boedelbeschrijving

Belastingvrij schenken voor aankoop woning

Erfenis verdelen binnen een samengesteld gezin

Belastingvrij schenken aan goede doelen