Yannick (38) ging zelf failliet door een erfenis vol schuldeisers

Ik was altijd een trotse horeca ondernemer. Mijn restaurant was mijn levenswerk en ik had er de afgelopen 6 jaar alles voor over om het te laten slagen. Inmiddels ging het mij voor de wind en begon ik eindelijk de vruchten te plukken van mijn inzet. Dit veranderde in februari 2022 toen ik een onvergetelijk telefoontje kreeg. Ik word redelijk veel gebeld, dus ik nam nietsvermoedend op. Het was de Zwitserse politie. Mijn moeder was tijdens haar wintersport betrokken geraakt bij een auto ongeluk. Nog geen dag later bleek het een noodlottig ongeval. De tijd stond even stil, maar al snel draaide de wereld weer door.
 

WELDOENERS IN BEELD

€3.750.000
81%
€10.458
36%

De schone schijn van een stabiel leven

De band met mijn moeder was prima. We zagen elkaar niet dagelijks, maar daar hadden wij beiden vrede mee. Op het eerste gezicht leefde mijn moeder een prettig leven. Eigen huis, mooie auto, verre reizen. Alles wat een mens zich kan wensen. Na haar dood werd snel duidelijk dat mijn moeder er een onverantwoorde leefstijl op nahield. Kort gezegd leefde ze op te grote voet. Haar luxe leven werd betaald met leningen en van financieel overzicht was geen sprake. Financiële gaten vulde ze op met creditcards die niet afgelost werden.

Erfenis bleek een grote domper

Toen ik de erfenis van mijn moeder accepteerde, had ik geen idee wat ik mezelf op de hals haalde. Mijn moeder had altijd een luxe leven geleid en ik had geen idee dat ze zoveel schulden had nagelaten. Uit goed vertrouwen heb ik de erfenis zuiver aanvaard. Achteraf gezien is dat de domste keuze uit mijn leven geweest. Door de erfenis zuiver te aanvaarden, had ik mezelf opgezadeld met al haar schulden. De eerste weken dacht ik dat het wel mee zou vallen, dat ik het wel aankon, maar dat bleek een grote vergissing.

Schuldeisers op de stoep

Al snel kwamen de herinneringen, aanmaningen en zelfs deurwaarders. Ik probeerde mezelf te redden door geld uit mijn zaak te halen, maar het was niet genoeg. Ik kon mijn rekeningen niet meer betalen en raakte steeds verder in de problemen. Ondertussen kampte ik met een groot gevoel van schaamte. Zelf hield ik ook lang de schone schijn op richting mijn vrienden, werknemers en klanten. Tot het punt kwam dat ik geen geld meer voor de huur en moest mijn huis verlaten om bij mijn vriendin te gaan wonen.

Rock bottom

Maar het was niet genoeg. De schuldeisers bleven komen. Meubels op afbetaling, opgestapelde telefoonrekeningen, financiering op de auto, dwangsommen, persoonlijke leningen, creditcards. Het hield niet op. Ik werd gedwongen om mijn faillissement aan te vragen en verloor alles wat ik had opgebouwd. Mijn vriendin en ik moesten onze dromen opgeven en een nieuw leven beginnen, zonder enige zekerheid of stabiliteit. Dan voel je jezelf even heel klein.

DE GOEDKOOPSTE UITVAARTVERZEKERING

Een mooie uitvaart moet nooit een financiële strop voor jouw nabestaanden worden. Het afsluiten van een uitvaartverzekering wil je beslist niet te lang uitstellen. Met onze handige vergelijktool vind jij binnen 5 seconden de goedkoopste uitvaartverzekering. Vergelijk verzekeraars en voorkom een bittere nasmaak rondom jouw overlijden.

Wijzer uit de strijd

Het was een harde les, maar ik had geleerd dat je niet zomaar alles moet accepteren wat je wordt aangeboden. Ik had moeten onderzoeken wat ik mezelf op de hals haalde voordat ik de erfenis aanvaardde. Maar het belangrijkste was dat ik had geleerd dat je jezelf nooit mag verliezen in financiële problemen en dat je altijd hulp moet zoeken. Ik ben er weer bovenop gekomen door een baan aan te nemen in de horeca en opnieuw te beginnen. Mensen vragen vaak of ik niet kwaad ben op mijn moeder. Daar kan ik kort over zijn: nee. Schulden opbouwen is nooit verstandig, maar zij kon niet weten dat deze skitrip haar laatste werd. Maar ik ben nooit vergeten wat er is gebeurd en ik zal altijd voorzichtig zijn met het nemen van financiële beslissingen. Ik heb geleerd dat het leven soms onvoorspelbaar kan zijn, en dat het belangrijk is om jezelf te beschermen tegen de gevolgen van onverwachte gebeurtenissen.