Uitvaartverzekering zonder medische acceptatie (gezondheidskeuring)

Een uitvaartverzekering is een verzekering die de kosten van een begrafenis of crematie dekt. Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering kan er sprake zijn van medische acceptatie. Dit betekent dat de verzekeraar informatie nodig heeft over de gezondheid van de verzekerde om te bepalen of deze in aanmerking komt voor een verzekering en zo ja, tegen welke premie. Uiteraard kan het zo zijn dat jouw medische conditie niet optimaal is. In dit artikel geef ik uitleg over de gang van zaken rondom een medische gezondheidscheck.
 

WELDOENERS IN BEELD

€3.750.000
81%
€10.458
36%

Medische acceptatie biedt verzekeraars meer zekerheid

Bij de medische acceptatie wordt er vaak gevraagd naar de medische geschiedenis van de verzekerde. Hierbij kan gedacht worden aan vragen over chronische aandoeningen, operaties, medicijngebruik en erfelijke ziektes. Ook kan er gevraagd worden om medische keuringen en/of bloedonderzoeken uit te voeren. De reden achter medische acceptatie is dat verzekeraars risico’s willen vermijden. Als een verzekerde bijvoorbeeld een verhoogd risico op overlijden heeft vanwege een bepaalde ziekte, zal de verzekeraar waarschijnlijk een hogere premie rekenen of de aanvraag zelfs afwijzen.

Eerlijkheid vereist bij gezondheidscheck

Het is daarom belangrijk om volledig en eerlijk te zijn bij het invullen van de medische vragenlijst. Het verzwijgen van medische informatie kan leiden tot problemen in de toekomst, zoals het niet uitkeren van de verzekering bij overlijden. Als er sprake is van een medische aandoening, hoeft dit niet altijd te betekenen dat de aanvraag wordt afgewezen. Soms kan de verzekeraar een uitzondering maken en dekking bieden voor de kosten van de uitvaart, maar alleen voor een hogere premie.

Relevante zaken bij een medische acceptatie

Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering wordt er vaak een medische acceptatie uitgevoerd om te bepalen of de aanvrager gezond genoeg is om te worden verzekerd. Hierbij worden verschillende medische zaken gecheckt om het risico op overlijden en de kans op uitbetaling van de verzekering te bepalen. Allereerst wordt er gekeken naar de leeftijd van de aanvrager en of er sprake is van een erfelijke aandoening. Ook wordt er vaak gevraagd naar eventuele bestaande medische aandoeningen en de medicijnen die worden gebruikt. Bij sommige verzekeraars kan er ook gevraagd worden naar de BMI van de aanvrager, omdat een hogere BMI kan leiden tot gezondheidsproblemen op de lange termijn.

Serieuze gezondheidsrisico’s beïnvloeden de verzekeringspremie

Daarnaast kan er gevraagd worden naar eventuele rook- en drinkgewoontes. Roken en overmatig alcoholgebruik vergroten namelijk het risico op diverse gezondheidsproblemen, zoals longkanker en leveraandoeningen. Sommige verzekeraars hanteren dan ook hogere premies voor rokers en/of drinkers. Verder kan er worden gevraagd naar eventuele sportactiviteiten of hobby’s die risico’s met zich meebrengen, zoals bergbeklimmen of parachutespringen. Ook kan het zijn dat er gevraagd wordt naar eventuele geplande operaties of behandelingen die de gezondheid van de aanvrager kunnen beïnvloeden.

DE GOEDKOOPSTE UITVAARTVERZEKERING

Een mooie uitvaart moet nooit een financiële strop voor jouw nabestaanden worden. Het afsluiten van een uitvaartverzekering wil je beslist niet te lang uitstellen. Met onze handige vergelijktool vind jij binnen 5 seconden de goedkoopste uitvaartverzekering. Vergelijk verzekeraars en voorkom een bittere nasmaak rondom jouw overlijden.

Uitvaartverzekering zonder medische acceptatie

Het is ook mogelijk om te kiezen voor een uitvaartverzekering zonder medische acceptatie. Deze verzekeringen worden vaak aangeboden aan mensen die vanwege hun gezondheid niet in aanmerking komen voor een reguliere uitvaartverzekering. Bij deze verzekeringen wordt er vaak wel een hogere premie gerekend en/of is er sprake van beperkte dekking. Als je een uitvaartverzekering afsluit met medische acceptatie, is het belangrijk om te weten dat de verzekeraar het recht heeft om de premie te verhogen of de dekking te beperken als er na het afsluiten van de verzekering sprake is van een verandering in de gezondheidssituatie van de verzekerde.

Toch uitvaartverzekering bij slechte gezondheid

Een uitvaartverzekering zonder medische acceptatie kan aantrekkelijk zijn voor mensen die om gezondheidsredenen niet in aanmerking komen voor een reguliere uitvaartverzekering. Een voordeel van een uitvaartverzekering zonder medische acceptatie is dat de verzekerde niet geweigerd kan worden vanwege zijn of haar gezondheid. Daarnaast hoeft er geen medische informatie verstrekt te worden, waardoor de aanvraagprocedure vaak eenvoudiger en sneller verloopt. Een ander voordeel is dat er vaak geen sprake is van medische keuringen en/of bloedonderzoeken.

Nadelen van uitvaartverzekering zonder medische acceptatie

Een nadeel van een uitvaartverzekering zonder medische acceptatie is dat de premie hoger kan zijn dan bij een reguliere uitvaartverzekering. Dit komt doordat de verzekeraar een hoger risico loopt omdat zij geen informatie heeft over de gezondheid van de verzekerde. Daarnaast kan de dekking beperkt zijn en kan het zijn dat er minder kosten gedekt worden dan bij een reguliere uitvaartverzekering. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar de voorwaarden van de verzekering voordat deze wordt afgesloten. Een ander nadeel is dat er vaak een wachttijd van enkele jaren geldt voordat de verzekering uitkeert bij overlijden. Dit betekent dat als de verzekerde binnen deze periode overlijdt, de verzekeraar mogelijk geen of slechts een deel van de kosten vergoedt.

BEKIJK MEER ARTIKELEN

9 Tips bij het opstellen van een waterdicht testament

Wie kiezen als erfgenaam zonder partner of kinderen?

6 slimme belasting-trucs die erfbelasting verlagen

Testament aanpassen of herroepen (intrekken)

Slim vermogen nalaten aan goede doelen

Wat is het verschil tussen een schenking en legaat?

(Familie)bedrijf schenken of nalaten aan kinderen

Mogelijkheden voor belastingvrij schenken in 2022

Gemiddelde kosten voor een levenstestament

Financiële voordelen van een schenking op papier

Recht op vruchtgebruik vastleggen in testament

Testament juridisch aanvechten bij onenigheid

Hoe geef je invulling aan jouw digitale nalatenschap?

Checklist voor een waterdichte boedelbeschrijving

Belastingvrij schenken voor aankoop woning

Erfenis verdelen binnen een samengesteld gezin

Belastingvrij schenken aan goede doelen