Gemiddelde kosten bij een testament opstellen

Aan een testament opstellen zijn uiteraard kosten verbonden. Maar welke kosten kun je precies verwachten bij een notarieel testament? Hoe worden de notariskosten precies opgebouwd en aan welke bedragen moet je dan denken? Dit is grotendeels afhankelijk van het type testament dat je laat opstellen. In dit artikel geef ik toelichting aan de verschillende situaties.
 

WELDOENERS IN BEELD

€3.750.000
81%
€10.458
36%

Gemiddelde kosten voor een testament

In Nederland is er geen vast tarief bepaald voor een testament opstellen. Daarom zitten er verschillen in de kosten. De Notaris mag zelf een tarief rekenen voor het opstellen van het testament. De kosten van het testament worden met name bepaald door jouw wensen. Is er maatwerk nodig. De kosten verschillen daarnaast ook per regio. In Amsterdam is het bijvoorbeeld vaak duurder, dan in Almelo. Dit heeft te maken met het uurtarief waarmee de notaris rekent. Gemiddeld kost het opstellen van een testament zo’n €500.

Een waterdicht testament blijkt vaak onbetaalbaar

Het opstellen van een testament zorgt ervoor dat er bij overlijden aan jouw wensen wordt voldaan. Een waterdicht testament kan niet alleen de erfgenamen veel geld besparen, maar ook voorkom je conflicten en frustratie rondom de nalatenschap. Dat laatste kun je vrijwel niet in waarde uitdrukken. Zelfs de meest hechte families kunnen ten onder gaan door financiële discussies. Een duidelijk testament opstellen blijkt daarom vaak onbetaalbaar.

Laat het testament opmaken door de juiste notaris

Je kiest zelf een notaris uit voor het opstellen van het testament. Vraag bij de notaris een offerte op. Het is verstandig om bijvoorbeeld bij drie verschillende offertes op te vragen. Ook kun je online alvast kijken naar de tarieven die er worden gerekend. Check daarbij wel wat er onder de gepubliceerde prijzen valt. Vaak zijn dit instaptarieven en moet je nog flink bijbetalen voor het opnemen van:

  • een reserve executeur
  • AWBZ-regeling (voor het besparen van de zorgkosten)
  • een opvullegaat (erfbelasting besparen)
  • Bewind
  • voogdij

Kijk ook niet alleen naar de kosten voor het opstellen van het testament. Houd er ook rekening mee dat je voor de ondertekening langs moet komen, daarom is een notaris dicht bij huis vaak wel zo prettig. Neem ook de kwaliteit, service en ervaringen van anderen mee in je beslissing.

Extra kosten bij maatwerk in testament

Let op, vaak word de term “maatwerk” misleidend gebruikt. In veel gevallen wordt er bij een standaard testament hetzelfde geregeld, als bij een maatwerk testament. Als je een offerte ontvangt voor het testament, kijk dan goed of er nog additionele kosten in rekening worden gebracht. Dit kan gaan om:

  • checks in gemeentelijke basisadministratie
  • overige verschotten
  • kantoorkosten
  • registratiekosten voor het testament

Vaak wordt dit niet opgenomen in de offerte, maar wel in rekening gebracht. Het kan ook zijn dat de notaris geen vaste prijs rekent, maar met een uurtarief werkt. Spreek dan altijd een maximum prijs af. Zo kunnen de kosten nooit te hoog uitvallen. Als de notaris eenmaal is gestart aan jouw testament, dan kun je niet meer kosteloos annuleren. Spreek daarom altijd een maximum prijs af. Ook voor toekomstige wijzigingen aan het testament.

Welke kosten kun je verwachten bij het opstellen van een testament?

Reserveer kosten voor het aanpassen van het testament

Het is belangrijk om iedere vijf jaar jouw testament te controleren. Is alle informatie nog up-to-date? Mogelijk zijn de relaties met je erfgenamen veranderd of heb je iemand leren kennen die je nu ook graag in je testament wilt opnemen. Het zou ook kunnen dat de wet- of regelgeving is veranderd, waardoor een aanpassing in je testament voordelig is. Er zijn notarissen die dit laatste gratis voor je nalopen. 

Stel de informatie is niet meer actueel, dan wil je het testament aanpassen. Het wijzigen van je testament kost geld. Reken zeker op een paar honderd euro. Dit is afhankelijk van het uurtarief van de notaris. Onderzoek altijd eerst de gangbare notaristarieven in jouw regio

Laatste testament ongeldig verklaren

Een testament is geldig totdat je een nieuw testament maakt. Wil je dat jouw testament ongeldig wordt? Dan kun je het testament herroepen. Hiermee maak je het testament ongeldig. Als je dat niet doet, dan blijft je testament altijd geldig. Zelfs als je het hebt verscheurd.

BEKIJK MEER ARTIKELEN

9 Tips bij het opstellen van een waterdicht testament

Wie kiezen als erfgenaam zonder partner of kinderen?

6 slimme belasting-trucs die erfbelasting verlagen

Testament aanpassen of herroepen (intrekken)

Slim vermogen nalaten aan goede doelen

Wat is het verschil tussen een schenking en legaat?

(Familie)bedrijf schenken of nalaten aan kinderen

Mogelijkheden voor belastingvrij schenken in 2022

Gemiddelde kosten voor een levenstestament

Financiële voordelen van een schenking op papier

Recht op vruchtgebruik vastleggen in testament

Testament juridisch aanvechten bij onenigheid

Hoe geef je invulling aan jouw digitale nalatenschap?

Checklist voor een waterdichte boedelbeschrijving

Belastingvrij schenken voor aankoop woning

Erfenis verdelen binnen een samengesteld gezin

Belastingvrij schenken aan goede doelen