Hoe kan ik mijn vermogen nalaten aan goede doelen?

Bij het opstellen van een testament denkt men vaak familie of vrienden. Toch zijn er ook mensen die hun vermogen (of een deel daarvan) nalaten aan een goed doel. Zo overwegen mensen zonder kinderen nogal eens om hun vermogen na te laten aan een of meerdere goede doelen. Dat levert goede doelen jaarlijks miljoenen euro’s op, een aanzienlijk deel van hun inkomsten dus. Wat moet je doen om je nabestaanden duidelijk te maken dat jouw geld naar een bepaald goed doel moet?

WELDOENERS IN BEELD

€3.750.000
81%
€10.458
36%

Begin altijd met een officieel testament

Met een officieel testament ben je er zeker van dat jouw vermogen goed terecht komt. Een bierviltje met wensen in de keukenla is niet rechtsgeldig. Laat altijd een rechtsgeldig testament opmaken bij een notaris. Een officieel testament is indien nodig altijd terug te vinden in het Centraal Testamentenregister.  In dit register staat wie het testament heeft opgemaakt, wanneer hij of zij dat heeft gedaan en bij welke notaris het opgeslagen ligt.

Ga in gesprek met het goede doel

Goede doelen vinden het fijn om te weten dat jij hen als erfgenaam opneemt in je testament. Het is slim om voor het overlijden contact te zoeken met het betreffende goede doel. Zo kunnen beide partijen openheid van zaken bieden. Zo voorkom je teleurstellingen als het zover is.

Stel jij bent al jaren nierpatiënt en bent vastberaden het plaatselijke ziekenhuis te helpen na jouw overlijden. Je laat 100.000 euro voor extra dialyse apparatuur. Wellicht is er een overschot aan dyalise apparatuur en zijn financiële middelen harder nodig op andere afdelingen. Openheid van zaken zorgt voor het beste resultaat. Zoek in overleg naar een mooie bestemming voor jouw nalatenschap.

Hoe kan ik vermogen nalaten aan goede doelen?

Voorkom tientallen goede doelen in je testament

Na jouw overlijden wordt jouw vermogen verdeeld onder de erfgenamen. Daarom is het niet aan te raden om je geld te verdelen onder tientallen goede doelen. Dat voorkomt discussies tussen de betrokken partijen en hoofdpijn voor de executeur. Kies liever 2 of 3 goede doelen die je naar het hart staan. Wil jij toch je vermogen verdelen onder diverse goede doelen? Benoem het hoofddoel dan als erfgenaam en geef de overige partijen een legaat (schenking na overlijden).

Maak onderscheid tussen familie en goede doelen

De ervaring leert dat het schenken aan goede doelen niet altijd goed wordt ontvangen door de omgeving van de overledene. Familie of vrienden kunnen zich gepasseerd voelen. Waar familieleden emotioneel betrokken zijn, hebben goede doelen eerder een zakelijke betrokkenheid. Dat resulteert al snel in conflicten rondom de nalatenschap. Daarom wordt het vaak geadviseerd om familie en goede doelen van elkaar te scheiden in het testament. Maak de familie erfgenaam en schenk het goede doel een X bedrag.

Fonds op naam oprichten

Het komt vaker voor dat gulle gevers zelf willen bepalen hoe elke cent wordt besteed. In dat geval kan je een fonds op naam oprichten. Dit is een doe je bij de notaris. In dit fonds wordt vastgelegd welk bedrag je ter beschikking stelt én hoe dit geld besteed mag worden. Zo kun je bijvoorbeeld geld nalaten aan het Wereld Natuur Fonds, maar wel met de verplichting dit volledig te besteden ter bestrijding van de walvisjacht.

BEKIJK MEER ARTIKELEN

9 Tips bij het opstellen van een waterdicht testament

Wie kiezen als erfgenaam zonder partner of kinderen?

6 slimme belasting-trucs die erfbelasting verlagen

Testament aanpassen of herroepen (intrekken)

Slim vermogen nalaten aan goede doelen

Wat is het verschil tussen een schenking en legaat?

(Familie)bedrijf schenken of nalaten aan kinderen

Mogelijkheden voor belastingvrij schenken in 2022

Gemiddelde kosten voor een levenstestament

Financiële voordelen van een schenking op papier

Recht op vruchtgebruik vastleggen in testament

Testament juridisch aanvechten bij onenigheid

Hoe geef je invulling aan jouw digitale nalatenschap?

Checklist voor een waterdichte boedelbeschrijving

Belastingvrij schenken voor aankoop woning

Erfenis verdelen binnen een samengesteld gezin

Belastingvrij schenken aan goede doelen