Gemiddelde kosten van een levenstestament

Een levenstestament biedt veel zekerheid bij een aftakelende gezondheid. Ook voor 100% gezonde mensen kan een levenstestament een verstandige voorzorgsmaatregel zijn. Uiteraard zijn er kosten verbonden aan het opstellen van een levenstestament. Maar welke kosten kun je precies verwachten bij een levenstestament? Hoe worden de notariskosten berekend en aan welke bedragen kan je denken? In dit artikel geef ik toelichting aan de verschillende situaties.
 

WELDOENERS IN BEELD

€3.750.000
81%
€10.458
36%

Gemiddelde kosten voor een levenstestament

Nederland kent geen vast bedrag voor het opstellen van een levenstestament. Daarom zitten er per notaris verschillen in de kosten. De Notaris mag zelf een tarief rekenen voor het opstellen van het levenstestament. De kosten van het levenstestament worden met name bepaald door jouw wensen. Zijn er ingewikkelde constructies of is er maatwerk nodig? De kosten voor een levenstestament verschillen ook per regio. In Rotterdam is het bijvoorbeeld vaak duurder dan in Groningen. Dit heeft te maken met het uurtarief waarmee de notaris rekent. Gemiddeld kost het opstellen van een levenstestament zo’n €400.

Een waterdicht levenstestament is onbetaalbaar

Het opstellen van een levenstestament biedt jou zekerheid, ook wanneer jouw mentale of fysieke gezondheid je in de steek laat. In een levenstestament bepaal jij wie er namens jou belangrijke beslissingen mag maken. Denk bijvoorbeeld aan het afwikkelen van bankzaken, verzorgingshuizen, operaties, etc. Met een waterdicht levenstestament voorkom je familieproblemen én administratieve rompslomp. Denk bijvoorbeeld bankrekeningen waar men geen toegang meer tot heeft. Een levenstestament opstellen blijkt daardoor vaak onbetaalbaar.

Levenstestament opstellen bij de juiste notaris

Je kiest zelf een notaris uit voor het opstellen van het levenstestament. Vraag vooraf bij de notaris een offerte op. Het is verstandig om bijvoorbeeld drie verschillende offertes op te vragen. Daarbij kun je online alvast kijken naar de tarieven die er worden gerekend. Check daarbij wel wat er onder de gepubliceerde prijzen valt. Vaak zijn dit instaptarieven en zijn extra kosten niet ondenkbaar.

Kijk niet alleen naar de kosten voor het levenstestament. Houd er ook rekening mee dat je voor de ondertekening langs moet komen, daarom is een notaris dicht bij huis vaak wel zo prettig. Neem eveneens de kwaliteit, service en ervaringen van anderen mee in je beslissing.

Extra kosten bij maatwerk levenstestament

Let op, vaak word de term “maatwerk” misleidend gebruikt. In veel gevallen wordt er bij een standaard levenstestament hetzelfde geregeld, als bij een maatwerk testament. Controleer bij het ontvangen van de offerte welke kosten er wel of niet in rekening gebracht worden. Dit kan gaan om:

  • checks in gemeentelijke basisadministratie
  • overige verschotten
  • kantoorkosten
  • registratiekosten

Vaak wordt dit niet opgenomen in de offerte, maar wel in rekening gebracht. Het kan ook zijn dat de notaris geen vaste prijs rekent, maar met een uurtarief werkt. Spreek dan altijd een maximum prijs af. Zo kun je nooit verrast worden bij het presenteren van de rekening. Doorgaans is het aanbevolen om de gangbare notaristarieven in jouw regio te vergelijken. Zo ben je zeker van een betaalbaar levenstestament.

BEKIJK MEER ARTIKELEN

9 Tips bij het opstellen van een waterdicht testament

Wie kiezen als erfgenaam zonder partner of kinderen?

6 slimme belasting-trucs die erfbelasting verlagen

Testament aanpassen of herroepen (intrekken)

Slim vermogen nalaten aan goede doelen

Wat is het verschil tussen een schenking en legaat?

(Familie)bedrijf schenken of nalaten aan kinderen

Mogelijkheden voor belastingvrij schenken in 2022

Gemiddelde kosten voor een levenstestament

Financiële voordelen van een schenking op papier

Recht op vruchtgebruik vastleggen in testament

Testament juridisch aanvechten bij onenigheid

Hoe geef je invulling aan jouw digitale nalatenschap?

Checklist voor een waterdichte boedelbeschrijving

Belastingvrij schenken voor aankoop woning

Erfenis verdelen binnen een samengesteld gezin

Belastingvrij schenken aan goede doelen