Testament aanpassen of herroepen

Over het algemeen is een testament opstellen een eenmalige zaak. Toch is een testament niet altijd definitief tot de dood. Een mensenleven is lang en er kan flink wat veranderen door de jaren heen. Daarom wordt geadviseerd om iedere 3 jaar een kritische blik op je testament te werpen. Indien nodig kun je een testament wijzigen of zelfs herroepen (intrekken). In dit artikel behandel ik de belangrijkste aandachtspunten.
 

WELDOENERS IN BEELD

€3.750.000
81%
€10.458
36%

Waarom zou ik mijn testament aanpassen?

Veel mensen laten eenmalig een testament opmaken en kijken hier vervolgens tot de dood niet meer naar om. Dat is menselijk, maar niet altijd even verstandig. Met de jaren kunnen belangrijke zaken veranderen. Dat heeft soms onbewust invloed op jouw nalatenschap. Denk bijvoorbeeld aan:
  • Nieuwe vrienden, familie of relaties
  • Verbroken banden
  • Serieuze wijzigingen in het vermogen
  • Nieuwe bezittingen
  • Fiscale wetgeving verandert
In al deze gevallen is het aanbevolen om jouw testament weer up to date te maken. Het wijzigen van een testament gebeurt altijd bij de notaris. Jouw testament wordt namelijk opgeslagen in het Centraal Testamentenregister (CTR). Het doorgeven van een wijziging is nooit verplicht.

Nalatenschap wijzigen op een passieve manier

Het aanpassen van een testament gebeurt dus altijd bij een notaris. Uiteraard zal de notaris daar kosten voor rekenen. Gelukkig is er ook de optie om jouw nalatenschap op een passieve manier te wijzigen. Daarmee bespaar je op notariskosten.

Stel, na 15 jaar heb je besloten dat je een waardevol schilderij – om wat voor reden dan ook – niet meer aan jouw broer Peter wilt nalaten. Dan kun je netjes het testament aanpassen bij de notaris. Je kan echter ook gewoon het schilderij verkopen. Zodra het schilderij niet meer in de erfenis zit, staat Peter automatisch met lege handen. 

Testament aanpassen kosten

Wij ontvangen vaak de vraag ‘wat kost een testament aanpassen?’ Dat is volledig afhankelijk van de tarieven die jouw notaris hanteert. De kosten voor nieuw een testament beginnen bij zo’n 300 – 350 euro. Over het algemeen zijn aanpassingen op een later moment niet inbegrepen. Gemiddeld vragen notarissen minimaal 250 – 300 euro voor het wijzigen van een bestaand testament. Doe vooraf online onderzoek naar gangbare notaristarieven in jouw regio. Zo kun je serieus besparen op notariskosten.

Testament herroepen in plaats van aanpassen

Waar een testament aanpassen redelijk vaak gebeurt, komt een testament herroepen aanzienlijk minder vaak voor. Indien jouw testament totaal niet meer aansluit op jouw wensen of situatie, kun je het testament intrekken. Een testament herroepen gebeurt altijd officieel bij de notaris. Bij een herroeping wordt jouw testament uit het Centraal testamentregister verwijderd. Vanaf dat moment wordt jouw nalatenschap verdeelt volgens het Nederlands erfrecht.

BEKIJK MEER ARTIKELEN

9 Tips bij het opstellen van een waterdicht testament

Wie kiezen als erfgenaam zonder partner of kinderen?

6 slimme belasting-trucs die erfbelasting verlagen

Testament aanpassen of herroepen (intrekken)

Slim vermogen nalaten aan goede doelen

Wat is het verschil tussen een schenking en legaat?

(Familie)bedrijf schenken of nalaten aan kinderen

Mogelijkheden voor belastingvrij schenken in 2022

Gemiddelde kosten voor een levenstestament

Financiële voordelen van een schenking op papier

Recht op vruchtgebruik vastleggen in testament

Testament juridisch aanvechten bij onenigheid

Hoe geef je invulling aan jouw digitale nalatenschap?

Checklist voor een waterdichte boedelbeschrijving

Belastingvrij schenken voor aankoop woning

Erfenis verdelen binnen een samengesteld gezin

Belastingvrij schenken aan goede doelen