Een AWBZ clausule heeft betrekking op de eigen bijdrage voor langdurige zorg. Denk bijvoorbeeld aan mensen in een verpleeghuis, gehandicapten of terminaal zieken. In Nederland wordt de eigen bijdrage voor deze zorgkosten berekend naar draagkracht. Welvarende mensen betalen dus meer eigen bijdrage dan mensen met minder vermogen. Met een relatief hoge eigen bijdrage kan de oorspronkelijke erfenis snel krimpen. Erflaters en erfgenamen vinden dit lang niet altijd rechtvaardig. Dit geldt was namelijk bedoeld voor de nabestaanden, niet voor de zorgverlener. Met een AWBZ clausule in je testament kun je dergelijke situaties voorkomen.
WELDOENERS IN BEELD
Langdurige zorg laat de nalatenschap krimpen
Stel, jij heb je hele leven hard gewerkt. Als echte familieman heb je en flink koophuis en een goedgevulde spaarrekening. Je bent pas 56, maar de gedachte dat je dit kan nalaten aan je 4 dochters geeft je een gerust gevoel. Dan wordt je plotseling getroffen door een allesverwoestende hersenbloeding. Je raakt gedeeltelijk verlamd, verliest je spraakvermogen en beland in een rolstoel. Gelukkig leef je in een zorgstaat en kan je terecht bij een instelling voor intensieve zorg. Door het koophuis en de spaarrekening is de eigen bijdrage met 2300 euro relatief hoog. Je bent invalide, maar gelukkig niet terminaal. Naar verwachting leef jij nog zo’n 15 jaar. In totaal bedraagt de eigen bijdrage dus : 2300 x 12 maanden x 15 jaar = 414.000 euro.
Erfgenamen zijn machteloos zonder AWBZ regeling
Er wordt dus ruim 4 ton uit eigen zak betaald voor de langdurige zorg. Daarmee krimpt het eigen vermogen en dus ook de nalatenschap. Volgens het Nederlands erfrecht komt de erfenis pas vrij na het overlijden van de langstlevende ouder. In deze situatie staan de 4 dochters dus machteloos aan de zijlijn. Zij zullen de komende jaren toekijken terwijl een flink deel van de erfenis verdampt. Gelukkig kan je erfgenamen beschermen tegen dit soort vervelende situaties. Laat een waterdicht testament opstellen bij de notaris.
Bescherm de erfenis met een AWBZ clausule
Volgens het Nederlands erfrecht is de erfenis pas opeisbaar na het overleiden van de erflater. Met een AWBZ clausule in het testament wordt de erfenis eerder opeisbaar, indien er sprake is van langdurige zorg. In de eerder geschetste situatie, hadden de 4 dochters hun erfdeel ontvangen zodra vader in het verpleeghuis belandde. Met het vervroegd opeisen van de erfenis krimpt het eigen vermogen van de erflater. Een lager eigen vermogen resulteert in een lagere eigen bijdrage. Op de lange termijn zal de hulpbehoevende dus ook minder zorgkosten betalen. Dit heeft dus voor zowel erflater als erfgenaam financiële voordelen.
Een levenstestament biedt houvast
Bij het onverwachts aftakelen van de gezondheid liggen problemen op de loer. Mensen in een slechte mentale of fysieke toestand zijn niet altijd in staat om zelf belangrijke beslissingen te nemen. De vader die een allesverwoestende hersenbloeding kreeg is een uitstekend voorbeeld. Wat gebeurt er met zijn koophuis? Wie neemt beslissingen over zijn behandeling? Wat gebeurt er met de erfenis? Met een levenstestament anticipeer je op dit soort vervelende situaties. In een levenstestament geef je bepaalde familieleden een volmacht tot belangrijke beslissingen.
GERELATEERDE ARTIKELEN
TARIEVEN NOTARIS
BEKIJK MEER ARTIKELEN
9 Tips bij het opstellen van een waterdicht testament
Wie kiezen als erfgenaam zonder partner of kinderen?
6 slimme belasting-trucks die erfbelasting verlagen
Testament aanpassen of herroepen (intrekken)
Slim vermogen nalaten aan goede doelen
Wat is het verschil tussen een schenking en legaat?
(Familie)bedrijf schenken of nalaten aan kinderen
Mogelijkheden voor belastingvrij schenken in 2022
Gemiddelde kosten voor een levenstestament
Financiële voordelen van een schenking op papier
Recht op vruchtgebruik vastleggen in testament
Testament juridisch aanvechten bij onenigheid
Hoe geef je invulling aan jouw digitale nalatenschap?
Checklist voor een waterdichte boedelbeschrijving
Belastingvrij schenken voor aankoop woning
Erfenis verdelen binnen een samengesteld gezin
Belastingvrij schenken aan goede doelen
Toon meer artikelen Moet ik de erfenis zuiver of beneficiair aanvaarden? 4 minder pijnlijke alternatieven voor een kind onterven Stappenplan: erfenis verdelen zonder ruzie Eigen bijdrage voor verpleeghuis minimaliseren Testament aanpassen vlak voor overlijden Wat staat er precies in de akte van verdeling? Zo bepaal je de waarde van een woning in de erfenis De voor- en nadelen van een zelfgeschreven codicil Ouder met dementie heeft testament omgegooid Wie controleert de handelingen van de executeur? Op welk moment moet de erfbelasting voldaan worden? Testament wijzigen na echtscheiding Kindsdeel eerder opeisen bij opname verpleeghuis Rechten en plichten van de executeur testamentair Erfenis verdelen volgens de wettelijke verdeling Gemiddelde kosten voor testament opstellen AWBZ clausule opnemen in testament Zo werkt een schenking met uitsluitingsclausule Toon minder artikelen