5 Manieren om de eigen bijdrage voor het verpleeghuis te verlagen

De laatste jaren van een mensenleven kan de lichamelijke en mentale gezondheid aftakelen. Een groot deel van de bejaarden brengt hun laatste jaren door in een zorginstelling. Het verblijf in een verpleeghuis brengt kosten met zich mee. Dit wordt deels betaald vanuit een eigen bijdrage van de betreffende bewoner. De eigen bijdrage wordt bepaald naar draagkracht. Het kan dus lonen om het eigen vermogen te verlagen. In dit artikel bespreek ik 5 mogelijkheden om de eigen bijdrage voor het verpleeghuis te minimaliseren.
 

WELDOENERS IN BEELD

€3.750.000
81%
€10.458
36%

Eigen bijdrage verpleeghuis berekenen

Verzorgingsstaat Nederland betaalt het grootste deel van de ouderenzorg. Daarnaast bepaalt het CAK de eigen bijdrage van elke bewoner. Bewoners van het zorgcentrum dragen bij naar draagkracht. Dat betekent dat vermogende bewoners een hogere eigen bijdrage betalen dan minder vermogende bewoners. De eigen bijdrage wordt bepaald aan de hand van 4 pijlers: inkomen, vermogen, gezinssamenstelling en zorgindicatie.

Eigen vermogen verlagen met oog op de eigen bijdrage

De eigen bijdrage voor het verpleeghuis is een bekend fenomeen. Toch vinden veel ouderen het geen fijn idee dat de zorginstelling hun laatste spaargeld ‘opslokt’. In veel gevallen is dit geld bedoeld voor de nabestaanden.  Met een lager inkomen en vermogen kun je een hoge eigen bijdrage voorkomen. Op die manier verbruik je een kleiner deel van de erfenis.

1. Belastingvrij schenken

Een schenking is dé manier om het eigen vermogen te laten krimpen. Een schenking verlaagt je eigen vermogen, terwijl het geld in de familie blijft. Veel mensen verkiezen ‘schenken bij leven’ boven een erfenis. Er zijn diverse mogelijkheden tot belastingvrij schenken:

  • Jaarlijks €5.667 euro per kind
  • Eenmalig €27.231 per kind (tot 40 jaar)
  • Eenmalig €107.231 voor de aankoop van een huis
    (tarief 2022)

In het geval van een grote familie, kan je het eigen vermogen relatief snel laten krimpen. Met minder familieleden wordt dit een lastig verhaal. Het is aanbevolen om in een vroeg stadium te starten met schenken. Op die manier kun je jaren achter elkaar het maximale bedrag schenken.

2. Verkoop het koophuis

Over het algemeen zit een groot deel van het vermogen vast in stenen. Na jarenlang aflossen is de resterende hypotheek op de woning vaak relatief laag. In sommige gevallen is de hypotheekschuld zelfs volledig afgelost. Meestal is dit een positief punt. In het kader van de eigen bijdrage helaas niet. De waarde van de koopwoning wordt namelijk opgeteld bij het eigen vermogen. Grote kans dat dit resulteert in een hogere eigen bijdrage bij het verpleeghuis. Het is slim om de woning te verkopen en de opbrengst te schenken aan familieleden.

Vaak gaat het om grote bedragen. Het is tactisch om de woning vroegtijdig te verkopen. Doe dit ruim voordat vader of moeder naar het verpleeghuis verhuist. Zo kun je ieder jaar het maximale bedrag schenken. Met minder tijd, kun je overwegen om een jubelton te schenken. Zo kun je snel ruim een ton belastingvrij schenken.

3. Spaargeld B.V. opzetten

De omvang van je spaargeld bepaalt grotendeels jouw eigen bijdrage voor het verpleeghuis. Het kan lonen om jouw spaargeld buiten jouw privé vermogen te plaatsen. Dit doe je door een spaar B.V. op te zetten. Daarmee verplaats je je spaargeld van box 3 (sparen & beleggen) naar box 2 (aanmerkelijk belang). Een spaargeld B.V. opzetten gebeurt altijd bij een notaris. Daar zijn kosten aan verbonden. Gemiddeld kost dit zo’n 400 euro per jaar. Een spaar B.V. is dan ook alleen tactvol bij een substantieel spaarsaldo.

Eigen bijdrage CAK voor het verpleeghuis voorkomen

4. Schenking op papier

Een eenvoudige schenking is niet altijd mogelijk. Bijvoorbeeld omdat het vermogen nog vast zit in vastgoed of aandelen. In dat geval is een schenking op papier een mooie uitkomst. Een papieren schenking regel je bij een notaris. Je schenkt X bedrag op papier, om dit vervolgens direct terug te lenen. Zo verander je jouw eigen vermogen binnen 1 dag in een lening / schuld. Het verlagen van je eigen vermogen heeft een positief effect op de eigen bijdrage voor het verpleeghuis. Een papieren schenking komt met een minimale rente van 6% per jaar. De rente moet werkelijk ieder jaar betaald worden. De rente mag niet worden opgeteld bij de hoofdsom.

5. Vermogen beleggen in duurzame projecten

Verduurzaming is een belangrijk speerpunt van de overheid. Daarom geldt er belastingvoordeel rondom groene beleggingen. Dat biedt een mooie mogelijkheid om je privé spaargeld te verlagen. In 2021 mag je tot € 60.429 euro belastingvrij beleggen in duurzame projecten. Met een fiscale partner kan je dit verdubbelen tot € 120.858. Dit vrijgestelde vermogen wordt niet meer meegewogen voor de eigen bijdrage. Dat is een flinke korting. Controleer goed of jouw bank een ‘groenverklaring’ heeft voor dit soort beleggingen. Als dit niet het geval is, wordt de vrijstelling niet toegekend.

BEKIJK MEER ARTIKELEN

9 Tips bij het opstellen van een waterdicht testament

Wie kiezen als erfgenaam zonder partner of kinderen?

6 slimme belasting-trucs die erfbelasting verlagen

Testament aanpassen of herroepen (intrekken)

Slim vermogen nalaten aan goede doelen

Wat is het verschil tussen een schenking en legaat?

(Familie)bedrijf schenken of nalaten aan kinderen

Mogelijkheden voor belastingvrij schenken in 2022

Gemiddelde kosten voor een levenstestament

Financiële voordelen van een schenking op papier

Recht op vruchtgebruik vastleggen in testament

Testament juridisch aanvechten bij onenigheid

Hoe geef je invulling aan jouw digitale nalatenschap?

Checklist voor een waterdichte boedelbeschrijving

Belastingvrij schenken voor aankoop woning

Erfenis verdelen binnen een samengesteld gezin

Belastingvrij schenken aan goede doelen