Hoe kan je een kind onterven?

Je ziet het steeds vaker, ouders die kind of kinderen onterven. Vroeger werd dit nog als gênant beschouwd, maar tegenwoordig is kinderen onterven taboe meer. Tegenwoordig zijn de familiebanden sowieso een stuk losser. Denk aan scheidingen, LAT-relaties en samengestelde gezinnen. Ben jij – om wat voor reden dan ook – van plan om je kind(eren) te onterven? Volg dan de onderstaande stappen.

WELDOENERS IN BEELD

€3.750.000
81%
€10.458
36%

Hoe kan ik mijn kind(eren) onterven?

Een kind onterven doe je via een testament. Een willekeurig A4tje in de keukenla is niet rechtsgeldig. Ook niet als de hele familie op de hoogte is van de situatie. Laat altijd een testament opmaken bij een Notaris. Hierin kan je precies aangeven wat er met jouw nalatenschap moet gebeuren.

Denk goed na voordat je een kind onterft

Een kind onterven is als ouder je goed recht, maar wel een serieuze stap. Denk goed na over de gevolgen voordat je de stap definitief zet. Kinderen zullen zich gepasseerd voelen. Bij een groter gezin kan dit tot onderlinge frustraties, ruzies en rechtszaken lijden. Aan de andere kant, moet je je als ouder bezwaard voelen als je je kind al 20 jaar niet meer heb gezien of gesproken? Uiteindelijk ben je zelf de baas over je nalatenschap.

Hoe kan ik mijn kind onterven in mijn testament?

Pas op met de term ‘onterven’

De term ‘onterven’ is vrij pijnlijk voor de ontvanger. Denk goed na over het gebruik van deze termen. Je kan ook je kind onterven met een minder directe context. Zo kun je er bijvoorbeeld 97% van je vermogen nalaten aan goede doelen. De overige 3% wordt verdeeld onder je drie kinderen. Op die manier is de erfenis veel kleiner, zonder dat het woord ‘onterven’ aan bod komt. Bekijk hier nog een aantal minder pijnlijke alternatieven voor onterving.

Bezwaar maken tegen onterving

Het onterfde kind hoeft zich niet neer te leggen bij zijn onterving. Een onterving geeft aan dat het kind geen recht meer heeft op zijn erfdeel (de helft bij 2 kinderen of een derde bij 3 kinderen). Juridisch gezien kan het onterfde kind wel het zogehete legitieme portie opeisen. Dat is de helft van zijn (niet toegekende) erfdeel. Het gaat dan puur om geld, geen goederen.

BEKIJK MEER ARTIKELEN

9 Tips bij het opstellen van een waterdicht testament

Wie kiezen als erfgenaam zonder partner of kinderen?

6 slimme belasting-trucs die erfbelasting verlagen

Testament aanpassen of herroepen (intrekken)

Slim vermogen nalaten aan goede doelen

Wat is het verschil tussen een schenking en legaat?

(Familie)bedrijf schenken of nalaten aan kinderen

Mogelijkheden voor belastingvrij schenken in 2022

Gemiddelde kosten voor een levenstestament

Financiële voordelen van een schenking op papier

Recht op vruchtgebruik vastleggen in testament

Testament juridisch aanvechten bij onenigheid

Hoe geef je invulling aan jouw digitale nalatenschap?

Checklist voor een waterdichte boedelbeschrijving

Belastingvrij schenken voor aankoop woning

Erfenis verdelen binnen een samengesteld gezin

Belastingvrij schenken aan goede doelen