Fonds op naam oprichten voor een goed doel

Een fonds op naam is een relatief jong begrip binnen het erfrecht. Een fonds op naam is ideaal voor mensen die vermogen nalaten aan een goed doel en daarbij zekerheid willen dat het geld naar hun idee besteed wordt. Bij een reguliere schenking of legaat heb je geen enkele invloed op de besteding van het geld.  Zodra het geld eigendom wordt van het goede doel, bepalen zij zelf hoe het wordt besteed. Wil jij wél bepalen hoe een goed doel jouw geld gebruikt? Laat dan een fonds op naam opnemen in je testament.
 

WELDOENERS IN BEELD

€3.750.000
81%
€10.458
36%

Verschil tussen een schenking, legaat en fonds op naam?

Goede doelen worden grotendeels gefinancierd met behulp van giften. Dat kennen we met name van kleine donaties en collectanten. Er zijn echter ook mensen die grotere bedragen schenken. Dat kan op allerlei manieren. Een schenking is een gift terwijl je gewoon in leven bent. Wil jij een bedrag pas schenken na je overlijden? Dan is een legaat van toepassing. Een legaat laat je opnemen in je testament bij een notaris. Het goede doel kan het legaat naar eigen inzicht besteden. Met een fonds op naam kun je zelf een subdoel bepalen. Je zet officieel op papier hoe jouw geld besteed moet worden.

Stel jij bent een ongekende olifanten fan. Na je overlijden wil je het WNF graag financieel steunen. Het is echter wel een vereiste dat jouw geld olifanten helpt. Met een fonds op naam kan je dit soort zaken vastleggen. Het WNF ontvangt de gift, maar is gebonden aan jouw persoonlijke invulling. 

Hoe fonds op naam oprichten voor een goed doel?

Duidelijke afspraken voorkomen teleurstellingen

In het geval van een fonds op naam is het slim om duidelijke afspraken te maken. Het gaat om veel geld, dus gever en ontvanger zijn gebaat bij duidelijkheid. Duidelijke afspraken vooraf voorkomen teleurstellingen achteraf. Bespreek wat de hoogte is van de schenking. Is het een eenmalige of periodieke schenking? Aan welk doel moet het geld besteed worden? Als alle betrokken partijen het eens zijn, laat je dit soort zaken vastleggen in een overeenkomst.

Kan iedereen een fonds op naam oprichten?

In principe kan iedereen een fonds op naam oprichten. De ontvangende partij moet wel beschikken over de ANBI status. Daarnaast is het handig als het specifieke doel van de schenker enigszins binnen de missie van het hoofdfonds past. Over het algemeen hanteren goede doelen een minimum inleg voordat zij akkoord gaan met een fonds op naam. In de meeste gevallen kan dit vanaf 50.000 euro. Aan een fonds op naam eist namelijk ook inspanning van het goede doel. Voor kleine bedragen is dat niet altijd rendabel.

BEKIJK MEER ARTIKELEN

9 Tips bij het opstellen van een waterdicht testament

Wie kiezen als erfgenaam zonder partner of kinderen?

6 slimme belasting-trucs die erfbelasting verlagen

Testament aanpassen of herroepen (intrekken)

Slim vermogen nalaten aan goede doelen

Wat is het verschil tussen een schenking en legaat?

(Familie)bedrijf schenken of nalaten aan kinderen

Mogelijkheden voor belastingvrij schenken in 2022

Gemiddelde kosten voor een levenstestament

Financiële voordelen van een schenking op papier

Recht op vruchtgebruik vastleggen in testament

Testament juridisch aanvechten bij onenigheid

Hoe geef je invulling aan jouw digitale nalatenschap?

Checklist voor een waterdichte boedelbeschrijving

Belastingvrij schenken voor aankoop woning

Erfenis verdelen binnen een samengesteld gezin

Belastingvrij schenken aan goede doelen