Geld schenken aan kind voor aankoop huis

Met de ongekend hoge huizenprijzen van tegenwoordig is een woning kopen een flinke opgave. Voor starters op de woningmarkt is het nagenoeg onmogelijk. Een financieel steuntje in de rug is dan meer dan welkom. Veel ouders zijn bereid om hun kind(eren) te ondersteunen met een schenking. Maar hoeveel mag je tegenwoordig als ouder belasting vrij schenken voor de aankoop van een woning? In dit artikel geef ik toelichting op de belangrijkste vraagstukken.
 

WELDOENERS IN BEELD

€3.750.000
81%
€10.458
36%

Belastingvrij schenken aan kinderen

Als ouder je als ouder de ruimte hebt om jouw kind of kinderen een bedrag te schenken, is dat een mooie investering. In Nederland zijn er alleen wel regels verbonden aan het schenken. Je kunt namelijk niet ieder bedrag belastingvrij schenken. Voor 2022 is bepaald dat je jaarlijks per kind €5667 euro mag schenken. Dit geldt ook voor stief- of pleegkinderen. Je mag een partner van een kind ook een bedrag schenken. Hierbij is de regel dat het kind en zijn of haar partner als één worden gezien. Je mag het stel in totaal €5667 euro schenken.

Extra mogelijkheden voor belastingvrij schenken

Zijn er uitzonderingen op deze regel? Jazeker. Er zijn situaties waarbij je een kind meer mag schenken dan het bepaalde bedrag per jaar. Dit mag eenmalig bij kinderen tussen de 18 en 40 jaar, dit noemen ze ook wel een “verhoogde vrijstelling”. De hoogte van deze schenking hangt af van waar het kind het geld voor wil gebruiken. Er zijn drie mogelijkheden om meer belastingvrij te kunnen schenken:

  • eenmalig €27.231 om vrij te besteden
  • eenmalig €56.724 voor het betalen van studiekosten
  • eenmalig €106.671 voor de aankoop van een huis

Regels rondom belastingvrij schenken voor de aankoop van een huis

Uiteraard zijn er ook regels verbonden aan het belastingvrij schenken voor de aankoop van een huis. Er zijn een aantal basis voorwaarden waaraan het kind moet voldoen:

  • Het kind is tussen de 18 en 40 jaar en heeft nog niet eerder van een “verhoogde vrijstelling” gebruik gemaakt (bijvoorbeeld voor een studie of om vrij te besteden)
  • Het kind koopt of verbouwt met de schenking een huis waarin hij of zij zelf gaat wonen. Het aflossen van een schuld op eigen woning, restschuld op verkochte eigen woning of het afkopen van erfpacht mag ook.
  • Het geld moet voor 2024 uitgegeven worden
  • Ouder en kind moeten kunnen bewijzen dat het bedrag is besteed aan een woning
  • Je kunt een overeenkomst opstellen voor de schenking. Hier mogen alleen geen voorwaarden voor de schenking in staan.

Invulling van de schenking

Hoe je de schenking invult kan variëren. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de schenking te verdelen over meerdere jaren. Zo zou je drie keer €33.000 kunnen schenken, in plaats van eenmalig het volledige bedrag. Let wel op, in het laatste jaar dat de schenking wordt gedaan moet het kind of de partner nog wel jonger dan 40 jaar zijn.

Hoeveel mag ik mijn kind schenken voor een woning?

Vrij besteedbaar vermogen bij aankoop woning

Het zou ook kunnen dat het kind uiteindelijk niet het volledige bedrag nodig heeft voor de aankoop van een huis. Dan mag het kind het overige bedrag, tot €27.231 vrij besteden. Dit wordt dan gezien als de “vrij te besteden” schenking. Als je ervoor kiest om de schenking over meerdere jaren te verdelen, dan mag het kind alleen in het eerste jaar ervoor kiezen om tot €27.231 vrij te besteden.

Schenkbelasting bij bedragen groter dan €105.302

Als je het kind meer schenkt dan het belastingvrije bedrag, dan moet er schenkbelasting worden betaald. Je kunt ervoor kiezen om de schenkbelasting voor het kind te betalen. Dit kan voordelig zijn als je hierdoor minder of geen vermogensbelasting hoeft te betalen. Voor alle schenkingen, ook de belastingvrije schenkingen, moet het kind aangifte schenkbelasting doen. Dit kan bij via “Mijn Belastingdienst”.

BEKIJK MEER ARTIKELEN

9 Tips bij het opstellen van een waterdicht testament

Wie kiezen als erfgenaam zonder partner of kinderen?

6 slimme belasting-trucs die erfbelasting verlagen

Testament aanpassen of herroepen (intrekken)

Slim vermogen nalaten aan goede doelen

Wat is het verschil tussen een schenking en legaat?

(Familie)bedrijf schenken of nalaten aan kinderen

Mogelijkheden voor belastingvrij schenken in 2022

Gemiddelde kosten voor een levenstestament

Financiële voordelen van een schenking op papier

Recht op vruchtgebruik vastleggen in testament

Testament juridisch aanvechten bij onenigheid

Hoe geef je invulling aan jouw digitale nalatenschap?

Checklist voor een waterdichte boedelbeschrijving

Belastingvrij schenken voor aankoop woning

Erfenis verdelen binnen een samengesteld gezin

Belastingvrij schenken aan goede doelen