Wat is een levenstestament?

De meeste mensen beseffen dat ze een aantal zaken moeten regelen voor na hun overlijden. De dood vormt in dat geval een duidelijk overgangsmoment. Maar wat als jij al voor je dood niet meer zelfstandig over je nalatenschap kan beslissen? Een levenstestament biedt uitkomst voor zulke situaties. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met jouw woning als je door bijvoorbeeld een herseninfarct niet meer thuis kan wonen? Welke bankrekeningen, creditcards en leningen moeten er dan afgehandeld worden? Een levenstestament biedt duidelijkheid aan jouw familie.

Hoe werkt een levenstestament?

Een levenstestament kan je laten opmaken bij een Notaris. Er worden één of meerdere volmachten voor één of meerdere levensexecuteurs opgesteld. Een levensexecuteur de persoon die belangrijke beslissingen voor jou zal nemen wanneer de situatie daar om vraagt. Kies dus altijd iemand die je blind vertrouwd. Het levenstestament wordt ingeschreven in het centraal levenstestamentenregister. In tegenstelling tot het ‘gewone’ testament, is de notariële vorm geen wettelijke vereiste. Je kan ook zelf een volmacht of machtiging op bankrekeningen opstellen.

Hoe werkt een levenstestament opmaken

Open deuren met een levenstestament

Banken en verzekeraars zijn tegenwoordig compleet dichtgetimmerd qua beveiliging en privacy. Stel dat jij straks je logingegevens niet meer kan onthouden of je bent niet meer in staat om zakelijke beslissingen te nemen. Hoe worden jouw financiële zaken dan nog geregeld? Een levenstestament opent deuren voor jouw gevolmachtigde / levensexecuteur. Het afhandelen van bankzaken wordt daarmee een stuk eenvoudiger. Naast financiële beslissingen mag de gevolmachtigde ook medische knopen doorhakken. In je levenstestament kun je omschrijven op welke wijze je behandeld wil worden.

Bescherm jezelf tegen negatieve invloeden

In een levenstestament kun je ook aangeven wie er absoluut geen invloed mag hebben op het verloop. Je kan een rechter verzoeken om bepaalde personen nooit tot bewindvoerder te benoemen. Denk bijvoorbeeld aan manipulatieve familieleden of personen met financiële problemen.