De mogelijkheden van een schenking met uitsluitingsclausule

Een schenking is een geweldig manier om jouw omgeving financieel te steunen. Denk bijvoorbeeld aan een spaarrekening voor je kind of kleinkinderen. Neem bij een schenking altijd de toekomstscenario’s in overweging. Zaken notariële ontwikkelingen als een huwelijk of echtscheiding hebben gevolgen voor jouw schenking. In het geval van een huwelijk wordt de schenking namelijk gezamenlijk eigendom van het getrouwde stel. Niet elke gulle gever vind het prettig als de schenking wordt gedeeld met de ‘koude kant’ van de familie. Maar hoe voorkom je dat jouw schenking wordt gedeeld met aangetrouwde partners? In dit artikel bespreek ik de mogelijkheden van een schenking met uitsluitingsclausule.
 

WELDOENERS IN BEELD

€3.750.000
81%
€10.458
36%

Wat is een uitsluitingsclausule?

Stel, jouw zoon is gelukkig getrouwd met zijn partner. Bij een ‘reguliere’ schenking wordt het geschonken bedrag gezamenlijk eigendom van de zoon en partner. Bij een scheiding worden eigendommen en vermogen 50/50 verdeeld. De schenking verdwijnt voor 50% in de handen van de inmiddels ex-partner. Met een schenking inclusief uitsluitingsclausule voorkom je dergelijke vervelende situaties. In de uitsluitingsclausule wordt bepaalt dat de schenking enkel toekomt aan de zoon. In het geval van een scheiding deelt de partner niet mee.

Uitsluitingsclause in schenkingsovereenkomst

Een uitsluitingsclausule laat je vastleggen door een notaris. De schenker geeft zelf invulling aan de clausule. Zo kunnen er gepersonaliseerde uitzonderingen gemaakt worden rondom bijvoorbeeld scheidingen, overlijden of specifieke bestedingen (zoals familievakanties). Een notaris of financiëel adviseer biedt advies op maat. De notaris zorgt dat de schenking met uitsluitingsclausule netjes wordt gearchiveerd. Zo kun je deze informatie altijd opvragen in het geval van een echtscheiding. De uitsluitingsclausule weegt juridisch gezien zwaarder dan de huwelijkse voorwaarden. Een getrouwd stel kan de uitsluitingsclausule dus niet ongedaan maken.

Uitsluitingsclausule in het geval van overlijden

Schenkingen met uitsluitingsclausule zijn veelal een bescherming tegen het risico op een echtscheiding. Helaas heeft een standaard uitsluitingsclausule dezelfde uitwerking bij het overlijden van een partner. Dat kan voor pijnlijke situaties binnen de familie zorgen. Bijvoorbeeld een rouwende partner die een flinke schenking voor het huis moet terugbetalen. Dit soort pijnlijke zaken voorkom je met een maatwerk clausule.

Een uitsluitingsclausule en eigen vermogen

Vaak wordt ten onrechte gedacht dat een uitsluitingsclausule al het vermogen in de familie houdt. Dit is onjuist. Een uitsluitingsclausule heeft enkel betrekking op het geschonken bedrag. Bij een scheiding of overlijden blijft het volledige bedrag inderdaad ‘binnen de familie’. De uitsluitingsclausule heeft echter geen invloed op de verdeling van de resterende nalatenschap. Volgens het Nederlands erfrecht zijn de gehuwde partner en kinderen erfgenaam. Voor een afwijkende afwikkeling is een testament opstellen vereist.

BEKIJK MEER ARTIKELEN

9 Tips bij het opstellen van een waterdicht testament

Wie kiezen als erfgenaam zonder partner of kinderen?

6 slimme belasting-trucs die erfbelasting verlagen

Testament aanpassen of herroepen (intrekken)

Slim vermogen nalaten aan goede doelen

Wat is het verschil tussen een schenking en legaat?

(Familie)bedrijf schenken of nalaten aan kinderen

Mogelijkheden voor belastingvrij schenken in 2022

Gemiddelde kosten voor een levenstestament

Financiële voordelen van een schenking op papier

Recht op vruchtgebruik vastleggen in testament

Testament juridisch aanvechten bij onenigheid

Hoe geef je invulling aan jouw digitale nalatenschap?

Checklist voor een waterdichte boedelbeschrijving

Belastingvrij schenken voor aankoop woning

Erfenis verdelen binnen een samengesteld gezin

Belastingvrij schenken aan goede doelen