Een schenking is een geweldig manier om jouw omgeving financieel te steunen. Denk bijvoorbeeld aan een spaarrekening voor je kind of kleinkinderen. Neem bij een schenking altijd de toekomstscenario’s in overweging. Zaken notariële ontwikkelingen als een huwelijk of echtscheiding hebben gevolgen voor jouw schenking. In het geval van een huwelijk wordt de schenking namelijk gezamenlijk eigendom van het getrouwde stel. Niet elke gulle gever vind het prettig als de schenking wordt gedeeld met de ‘koude kant’ van de familie. Maar hoe voorkom je dat jouw schenking wordt gedeeld met aangetrouwde partners? In dit artikel bespreek ik de mogelijkheden van een schenking met uitsluitingsclausule.
WELDOENERS IN BEELD
Wat is een uitsluitingsclausule?
Stel, jouw zoon is gelukkig getrouwd met zijn partner. Bij een ‘reguliere’ schenking wordt het geschonken bedrag gezamenlijk eigendom van de zoon en partner. Bij een scheiding worden eigendommen en vermogen 50/50 verdeeld. De schenking verdwijnt voor 50% in de handen van de inmiddels ex-partner. Met een schenking inclusief uitsluitingsclausule voorkom je dergelijke vervelende situaties. In de uitsluitingsclausule wordt bepaalt dat de schenking enkel toekomt aan de zoon. In het geval van een scheiding deelt de partner niet mee.
Uitsluitingsclause in schenkingsovereenkomst
Een uitsluitingsclausule laat je vastleggen door een notaris. De schenker geeft zelf invulling aan de clausule. Zo kunnen er gepersonaliseerde uitzonderingen gemaakt worden rondom bijvoorbeeld scheidingen, overlijden of specifieke bestedingen (zoals familievakanties). Een notaris of financiëel adviseer biedt advies op maat. De notaris zorgt dat de schenking met uitsluitingsclausule netjes wordt gearchiveerd. Zo kun je deze informatie altijd opvragen in het geval van een echtscheiding. De uitsluitingsclausule weegt juridisch gezien zwaarder dan de huwelijkse voorwaarden. Een getrouwd stel kan de uitsluitingsclausule dus niet ongedaan maken.
Uitsluitingsclausule in het geval van overlijden
Schenkingen met uitsluitingsclausule zijn veelal een bescherming tegen het risico op een echtscheiding. Helaas heeft een standaard uitsluitingsclausule dezelfde uitwerking bij het overlijden van een partner. Dat kan voor pijnlijke situaties binnen de familie zorgen. Bijvoorbeeld een rouwende partner die een flinke schenking voor het huis moet terugbetalen. Dit soort pijnlijke zaken voorkom je met een maatwerk clausule.
Een uitsluitingsclausule en eigen vermogen
Vaak wordt ten onrechte gedacht dat een uitsluitingsclausule al het vermogen in de familie houdt. Dit is onjuist. Een uitsluitingsclausule heeft enkel betrekking op het geschonken bedrag. Bij een scheiding of overlijden blijft het volledige bedrag inderdaad ‘binnen de familie’. De uitsluitingsclausule heeft echter geen invloed op de verdeling van de resterende nalatenschap. Volgens het Nederlands erfrecht zijn de gehuwde partner en kinderen erfgenaam. Voor een afwijkende afwikkeling is een testament opstellen vereist.
GERELATEERDE ARTIKELEN
TARIEVEN NOTARIS
BEKIJK MEER ARTIKELEN
9 Tips bij het opstellen van een waterdicht testament
Wie kiezen als erfgenaam zonder partner of kinderen?
6 slimme belasting-trucks die erfbelasting verlagen
Testament aanpassen of herroepen (intrekken)
Slim vermogen nalaten aan goede doelen
Wat is het verschil tussen een schenking en legaat?
(Familie)bedrijf schenken of nalaten aan kinderen
Mogelijkheden voor belastingvrij schenken in 2022
Gemiddelde kosten voor een levenstestament
Financiële voordelen van een schenking op papier
Recht op vruchtgebruik vastleggen in testament
Testament juridisch aanvechten bij onenigheid
Hoe geef je invulling aan jouw digitale nalatenschap?
Checklist voor een waterdichte boedelbeschrijving
Belastingvrij schenken voor aankoop woning
Erfenis verdelen binnen een samengesteld gezin
Belastingvrij schenken aan goede doelen
Toon meer artikelen Moet ik de erfenis zuiver of beneficiair aanvaarden? 4 minder pijnlijke alternatieven voor een kind onterven Stappenplan: erfenis verdelen zonder ruzie Eigen bijdrage voor verpleeghuis minimaliseren Testament aanpassen vlak voor overlijden Wat staat er precies in de akte van verdeling? Zo bepaal je de waarde van een woning in de erfenis De voor- en nadelen van een zelfgeschreven codicil Ouder met dementie heeft testament omgegooid Wie controleert de handelingen van de executeur? Op welk moment moet de erfbelasting voldaan worden? Testament wijzigen na echtscheiding Kindsdeel eerder opeisen bij opname verpleeghuis Rechten en plichten van de executeur testamentair Erfenis verdelen volgens de wettelijke verdeling Gemiddelde kosten voor testament opstellen AWBZ clausule opnemen in testament Zo werkt een schenking met uitsluitingsclausule Toon minder artikelen