Wat is het verschil tussen een schenking en legaat?

Wanneer je het zover is dat je je gaat verdiepen in je nalatenschap kom je allerlei nieuwe termen tegen. Erfgenamen, legitieme porties, schenkingen en legaten. Voor de leek is het hocus pocus. Zo is ‘wat is het verschil tussen een schenking en legaat?’ een vraag die ik regelmatig in mijn inbox ontvang. Zowel schenkingen als legaten hebben te maken met het overhevelen van vermogen. In dit artikel leg ik het verschil uit.

Schenken zonder schenkbelasting

Je kan er voor kiezen om een deel van jouw vermogen te schenken aan een ander. Je kan op verschillende manieren schenken. De meest eenvoudige manier is het overschrijven op de bankrekening van de begunstigde. Ouders mogen jaarlijks zo’n 5000 a 6000 euro belastingvrij schenken per kind. Voor opa’s en oma’s is dat ongeveer 3000 euro. De belastingdienst bepaalt elk jaar hoeveel men belastingvrij mag schenken. Controleer dit op de site van de belastingdienst om verrassingen te voorkomen. Boven dit bedrag betaal je schenkbelasting.

wat is het verschil tussen een schenking en legaat?

Pas op met verborgen schenkingen

Sommige mensen proberen de schenkbelasting te ontwijken met verborgen schenkingen. Een goed voorbeeld is het verkopen van een woning voor een te lage verkoopprijs. Of een persoon voor langere periode mondjesmaat financieel steunen. Ook het afzien van vergoeding voor bijvoorbeeld werkzaamheden of vervoer is officieel gewoon een schenking. Denk niet te makkelijk over verborgen schenkingen, want de belastingdienst doet dat ook niet.

Er zijn ook uitzonderingen als het op schenken aankomt. Voor de aankoop van een huis mag je kinderen eenmalig een ‘jubelton‘ schenken. Dat komt neer op 105.000 euro. Voor studies die minimaal 20.0000 euro per jaar kosten, mag je eenmalig 55.996 euro belastingvrij schenken.

Wat is een legaat?

Een legaat is een schenking die pas vrijkomt na het overlijden van de gulle gever. Een legaat maak je altijd bij testament. Een testament opmaken doe je altijd bij een notaris. In het testament leg je vast dat je een bepaald bedrag (of goederen) aan de betreffende persoon legateert. Dan ben je er zeker van dat die persoon dat na jouw overlijden ontvangt. Over een legaat betaal je erfbelasting. Over een schenking betaal je schenkbelasting. De tarieven voor schenkbelasting en erfbelasting zijn even hoog, maar de vrijstellingen verschillen wel.