Een codicil en een testament zijn beide een uiterste wilsbeschikking. Met deze documenten geef je invulling aan jouw nalatenschap. In die zin lijken een codicil en een testament redelijk op elkaar. Toch is er een duidelijk verschil tussen een codicil en een notarieel testament. Allereerst is voor het opstellen van een codicil een bezoek aan de notaris niet vereist. Uiteraard is dat een fijne besparing op notariskosten. Daar tegenover staat dat een codicil minder mogelijkheden biedt dan een testament. In dit artikel leg ik uit wat de belangrijkste aandachtspunten zijn.
WELDOENERS IN BEELD
Wat is een codicil?
In een codicil bepaal je de gang van zaken na jouw overlijden. Denk bijvoorbeeld aan de verdeling van erfstukken of de afhandeling van jouw begrafenis. Een codicil is eigenlijk een zelfgeschreven testament zonder bezoek aan de notaris. Een codicil biedt een aantal basis mogelijkheden. Het gaat met name om de verdeling van goederen. Voor meer uitgebreide opties (zoals geld) is een notarieel testament vereist.
Wat kan je vastleggen in een codicil?
Binnen een zelfgeschreven codicil kun je 3 zaken vastleggen. Allereerst de legaten in de vorm van kleding, sieraden en andere lijfstoebehoren. Denk bijvoorbeeld aan trouwjurken, trouwringen of andere sieraden. Daarnaast de legaten met betrekking tot de inboedel. Denk bijvoorbeeld aan het bankstel, piano of servieskast. Een simpele opsomming van de te verdelen goederen gekoppeld de naam van de ontvanger is voldoende. Tot slot kun je je wensen rondom de begrafenis of crematie kenbaar maken.
Beperkingen van een codicil
Het gemak van een codicil komt ook met een keerpunt. Het is helaas niet mogelijk om grote financiële zaken af te handelen in een codicil. Voor het verdelen van bedrijven, huizen, grond en auto’s is een officieel testament vereist. Daarbij geeft een codicil lang niet zoveel zekerheid als een testament. Allereerst ligt een codicil vaak ergens in een bureaulade en nabestaanden zijn niet altijd even goed op de hoogte. Een onvindbaar codicil is zeker geen uitzondering. Een notarieel testament wordt daarom wél opgeslagen in een centraal register.
Codicil achteraf aanpassen
Het grote voordeel van een codicil is het gemak waarmee je het opstelt. Het wijzigen van een testament moet via de notaris en dat kan kosten met zich meebrengen. Het wijzigen van een codicil doe je zelf aan de keukentafel. Dit doe je door het oude codicil te verscheuren en een nieuw handgeschreven codicil op te stellen. Noteer altijd de datum, het meest recente codicil wordt gebruikt.
GERELATEERDE ARTIKELEN
TARIEVEN NOTARIS
BEKIJK MEER ARTIKELEN
9 Tips bij het opstellen van een waterdicht testament
Wie kiezen als erfgenaam zonder partner of kinderen?
6 slimme belasting-trucs die erfbelasting verlagen
Testament aanpassen of herroepen (intrekken)
Slim vermogen nalaten aan goede doelen
Wat is het verschil tussen een schenking en legaat?
(Familie)bedrijf schenken of nalaten aan kinderen
Mogelijkheden voor belastingvrij schenken in 2022
Gemiddelde kosten voor een levenstestament
Financiële voordelen van een schenking op papier
Recht op vruchtgebruik vastleggen in testament
Testament juridisch aanvechten bij onenigheid
Hoe geef je invulling aan jouw digitale nalatenschap?
Checklist voor een waterdichte boedelbeschrijving
Belastingvrij schenken voor aankoop woning
Erfenis verdelen binnen een samengesteld gezin
Belastingvrij schenken aan goede doelen
Toon meer artikelen Moet ik de erfenis zuiver of beneficiair aanvaarden? 4 minder pijnlijke alternatieven voor een kind onterven Stappenplan: erfenis verdelen zonder ruzie Eigen bijdrage voor verpleeghuis minimaliseren Testament aanpassen vlak voor overlijden Wat staat er precies in de akte van verdeling? Zo bepaal je de waarde van een woning in de erfenis De voor- en nadelen van een zelfgeschreven codicil Ouder met dementie heeft testament omgegooid Wie controleert de handelingen van de executeur? Op welk moment moet de erfbelasting voldaan worden? Testament wijzigen na echtscheiding Kindsdeel eerder opeisen bij opname verpleeghuis Rechten en plichten van de executeur testamentair Erfenis verdelen volgens de wettelijke verdeling Gemiddelde kosten voor testament opstellen AWBZ clausule opnemen in testament Zo werkt een schenking met uitsluitingsclausule Toon minder artikelen