Over het algemeen is een testament opstellen een eenmalige zaak. Toch is een testament niet altijd definitief tot de dood. Een mensenleven is lang en er kan flink wat veranderen door de jaren heen. Daarom wordt geadviseerd om iedere 3 jaar een kritische blik op je testament te werpen. Indien nodig kun je een testament wijzigen of zelfs herroepen (intrekken). In dit artikel behandel ik de belangrijkste aandachtspunten.
WELDOENERS IN BEELD
Waarom zou ik mijn testament aanpassen?
- Nieuwe vrienden, familie of relaties
- Verbroken banden
- Serieuze wijzigingen in het vermogen
- Nieuwe bezittingen
- Fiscale wetgeving verandert
Nalatenschap wijzigen op een passieve manier
Het aanpassen van een testament gebeurt dus altijd bij een notaris. Uiteraard zal de notaris daar kosten voor rekenen. Gelukkig is er ook de optie om jouw nalatenschap op een passieve manier te wijzigen. Daarmee bespaar je op notariskosten.
Stel, na 15 jaar heb je besloten dat je een waardevol schilderij – om wat voor reden dan ook – niet meer aan jouw broer Peter wilt nalaten. Dan kun je netjes het testament aanpassen bij de notaris. Je kan echter ook gewoon het schilderij verkopen. Zodra het schilderij niet meer in de erfenis zit, staat Peter automatisch met lege handen.
Testament aanpassen kosten
Testament herroepen in plaats van aanpassen
Waar een testament aanpassen redelijk vaak gebeurt, komt een testament herroepen aanzienlijk minder vaak voor. Indien jouw testament totaal niet meer aansluit op jouw wensen of situatie, kun je het testament intrekken. Een testament herroepen gebeurt altijd officieel bij de notaris. Bij een herroeping wordt jouw testament uit het Centraal testamentregister verwijderd. Vanaf dat moment wordt jouw nalatenschap verdeelt volgens het Nederlands erfrecht.
GERELATEERDE ARTIKELEN
TARIEVEN NOTARIS
BEKIJK MEER ARTIKELEN
9 Tips bij het opstellen van een waterdicht testament
Wie kiezen als erfgenaam zonder partner of kinderen?
6 slimme belasting-trucs die erfbelasting verlagen
Testament aanpassen of herroepen (intrekken)
Slim vermogen nalaten aan goede doelen
Wat is het verschil tussen een schenking en legaat?
(Familie)bedrijf schenken of nalaten aan kinderen
Mogelijkheden voor belastingvrij schenken in 2022
Gemiddelde kosten voor een levenstestament
Financiële voordelen van een schenking op papier
Recht op vruchtgebruik vastleggen in testament
Testament juridisch aanvechten bij onenigheid
Hoe geef je invulling aan jouw digitale nalatenschap?
Checklist voor een waterdichte boedelbeschrijving
Belastingvrij schenken voor aankoop woning
Erfenis verdelen binnen een samengesteld gezin
Belastingvrij schenken aan goede doelen
Toon meer artikelen Moet ik de erfenis zuiver of beneficiair aanvaarden? 4 minder pijnlijke alternatieven voor een kind onterven Stappenplan: erfenis verdelen zonder ruzie Eigen bijdrage voor verpleeghuis minimaliseren Testament aanpassen vlak voor overlijden Wat staat er precies in de akte van verdeling? Zo bepaal je de waarde van een woning in de erfenis De voor- en nadelen van een zelfgeschreven codicil Ouder met dementie heeft testament omgegooid Wie controleert de handelingen van de executeur? Op welk moment moet de erfbelasting voldaan worden? Testament wijzigen na echtscheiding Kindsdeel eerder opeisen bij opname verpleeghuis Rechten en plichten van de executeur testamentair Erfenis verdelen volgens de wettelijke verdeling Gemiddelde kosten voor testament opstellen AWBZ clausule opnemen in testament Zo werkt een schenking met uitsluitingsclausule Toon minder artikelen