Wat is een levenstestament?

De meeste mensen beseffen dat ze een aantal zaken moeten regelen voor na hun overlijden. De dood vormt in dat geval een duidelijk overgangsmoment. Maar wat als jij al voor je dood niet meer zelfstandig over je nalatenschap kan beslissen? Een levenstestament biedt uitkomst voor zulke situaties. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met jouw woning als je door bijvoorbeeld een herseninfarct niet meer thuis kan wonen? Welke bankrekeningen, creditcards en leningen moeten er dan afgehandeld worden? Een levenstestament biedt duidelijkheid aan jouw familie.

WELDOENERS IN BEELD

€3.750.000
81%
€10.458
36%

Hoe werkt een levenstestament?

Een levenstestament kan je laten opmaken bij een Notaris. Er worden één of meerdere volmachten voor één of meerdere levensexecuteurs opgesteld. Een levensexecuteur de persoon die belangrijke beslissingen voor jou zal nemen wanneer de situatie daar om vraagt. Kies dus altijd iemand die je blind vertrouwd. Het levenstestament wordt ingeschreven in het centraal levenstestamentenregister. In tegenstelling tot het ‘gewone’ testament, is de notariële vorm geen wettelijke vereiste. Je kan ook zelf een volmacht of machtiging op bankrekeningen opstellen.

Hoe werkt een levenstestament opmaken

Open deuren met een levenstestament

Banken en verzekeraars zijn tegenwoordig compleet dichtgetimmerd qua beveiliging en privacy. Stel dat jij straks je logingegevens niet meer kan onthouden of je bent niet meer in staat om zakelijke beslissingen te nemen. Hoe worden jouw financiële zaken dan nog geregeld? Een levenstestament opent deuren voor jouw gevolmachtigde / levensexecuteur. Het afhandelen van bankzaken wordt daarmee een stuk eenvoudiger. Naast financiële beslissingen mag de gevolmachtigde ook medische knopen doorhakken. In je levenstestament kun je omschrijven op welke wijze je behandeld wil worden.

Bescherm jezelf tegen negatieve invloeden

In een levenstestament kun je ook aangeven wie er absoluut geen invloed mag hebben op het verloop. Je kan een rechter verzoeken om bepaalde personen nooit tot bewindvoerder te benoemen. Denk bijvoorbeeld aan manipulatieve familieleden of personen met financiële problemen.

Gemiddelde kosten bij een levenstestament opstellen

Een levenstestament opstellen biedt in veel situaties meer houvast. Zeker bij een aftakelende mentale of fysieke gezondheid, is een levenstestament beslist geen overbodige luxe. Een levenstestament opstellen gebeurt altijd bij een notaris. De kosten van een levenstestament verschillen per notaris en situatie. Notaristarief, eisen en wensen en oplevertijd zijn allemaal factoren die meespelen. Lees hier meer over de gemiddelde kosten voor een levenstestament. Wil jij voordelig een levenstestament opmaken? Vergelijk notaristarieven in jouw regio en voorkom dat je te veel betaalt.

BEKIJK MEER ARTIKELEN

9 Tips bij het opstellen van een waterdicht testament

Wie kiezen als erfgenaam zonder partner of kinderen?

6 slimme belasting-trucs die erfbelasting verlagen

Testament aanpassen of herroepen (intrekken)

Slim vermogen nalaten aan goede doelen

Wat is het verschil tussen een schenking en legaat?

(Familie)bedrijf schenken of nalaten aan kinderen

Mogelijkheden voor belastingvrij schenken in 2022

Gemiddelde kosten voor een levenstestament

Financiële voordelen van een schenking op papier

Recht op vruchtgebruik vastleggen in testament

Testament juridisch aanvechten bij onenigheid

Hoe geef je invulling aan jouw digitale nalatenschap?

Checklist voor een waterdichte boedelbeschrijving

Belastingvrij schenken voor aankoop woning

Erfenis verdelen binnen een samengesteld gezin

Belastingvrij schenken aan goede doelen


Wat voor zaken worden er opgenomen in een levenstestament?

In principe is een levenstestament naar eigen wens in te vullen. Veel gebruikte onderwerpen zijn volmachten, gezondheidszorg, huisvesting, financiëel bewindvoerders, huisdieren en euthanasie.

Wanneer moet ik gaan nadenken over een levenstestament?

Met een levenstestament houd jij de regie over je eigen leven. Voor het opstellen van een levenstestament moet je bewezen wilsbekwaam zijn. Vroegtijdig handelen is aanbevolen.

Wat kost een levenstestament?

Een levenstestament opstellen gebeurt altijd bij de notaris. Dit kan al vanaf 267 euro.