ERFRECHT

Na het overlijden worden bezittingen en vermogen volgens het Nederlands erfrecht verdeeld onder de Erfgenamen. Het erfrecht heeft als doel de nalatenschap zo eerlijk mogelijk te verdelen. Het erfrecht is geen dagelijkse kost. Zodra jij in aanraking komt met een erfenis loop je tegen allerlei juridische termen aan. Denk aan testament, beneficiair aanvaarden, legaten, legitieme portie. Dit kan de nodige vraagtekens oproepen. De onderstaande artikelen geven uitleg bij de belangrijkste onderwerpen.

Juridische stappen tegen een erfenis of testament

Testament aanvechten bij onenigheid

Hoewel je altijd de baas bent over je eigen nalatenschap, hoeft dit niet te zeggen dat jouw omgeving het roerend eens is met jouw beslissingen. Het is geen uitzondering dat een testament voor onenigheid in de familie zorgt. In de meeste gevallen voelen mensen zich …

Legitieme portie / kindsdeel opeisen bij een erfenis

Ben jij een ouder verloren, dan heb jij recht op een deel van de erfenis. Als kind heb je een speciale positie in het erfrecht. Deze positie stelt namelijk dat je altijd recht hebt op een legitieme portie, zelfs in het geval van een onterving …
Hoe erfenis verdelen binnen een samengesteld gezin?

Hoe kan je de erfenis verdelen in een samengesteld gezin?

Binnen een samengesteld gezin liggen de familiebanden anders dan bij een ‘regulier’ gezin. Hoewel er gevoelsmatig sprake kan zijn van hecht gezin, liggen de biologische verhoudingen toch anders. Dat lijdt in het geval van erfenissen tot complexe situaties. Want hebben jouw stiefkinderen net zoveel recht …
Voor en nadelen van erfenis beneficiair aanvaarden

Wanneer moet je een erfenis beneficiair aanvaarden?

In de meeste gevallen bestaat een erfenis uit vermogen en goederen. Het kan echter voorkomen dat een erfenis een negatief effect op de nabestaanden heeft. Denk bijvoorbeeld aan grote schulden of een huis dat ‘onder water’ staat. Daarom kun je een erfenis ‘zuiver’ of ‘beneficiair’ …

Hoe kan je een kind onterven?

Je ziet het steeds vaker, ouders die kind of kinderen onterven. Vroeger werd dit nog als gênant beschouwd, maar tegenwoordig is kinderen onterven taboe meer. Tegenwoordig zijn de familiebanden sowieso een stuk losser. Denk aan scheidingen, LAT-relaties en samengestelde gezinnen. Ben jij – om wat …

BEKIJK MEER ARTIKELEN

9 Tips bij het opstellen van een waterdicht testament

Wie kiezen als erfgenaam zonder partner of kinderen?

6 slimme belasting-trucs die erfbelasting verlagen

Testament aanpassen of herroepen (intrekken)

Slim vermogen nalaten aan goede doelen

Wat is het verschil tussen een schenking en legaat?

(Familie)bedrijf schenken of nalaten aan kinderen

Mogelijkheden voor belastingvrij schenken in 2022

Gemiddelde kosten voor een levenstestament

Financiële voordelen van een schenking op papier

Recht op vruchtgebruik vastleggen in testament

Testament juridisch aanvechten bij onenigheid

Hoe geef je invulling aan jouw digitale nalatenschap?

Checklist voor een waterdichte boedelbeschrijving

Belastingvrij schenken voor aankoop woning

Erfenis verdelen binnen een samengesteld gezin

Belastingvrij schenken aan goede doelen