Binnen veel familiebedrijven is de voortzetting van de onderneming een belangrijk speerpunt. In sommige gevallen is het bedrijf al een aantal generaties overgegaan van vader op zoon. Vaak rijst al vroeg de vraag “wat gebeurt er met het bedrijf als vader of moeder overlijdt?”. Wordt de onderneming verkocht of neemt zoon of dochter de zaak over? Wanneer het kind de bedrijfsopvolger is, willen de ouders dat de overdracht financieel zo gunstig mogelijk uitpakt.
WELDOENERS IN BEELD
Opleiden van de bedrijfsopvolger
In familiebedrijven begint de aanloop naar de bedrijfsovername vaak vroeg. Soms niet bewust, maar vaak maken kinderen op jonge leeftijd al kennis met het bedrijf. In de loop der jaren worden kinderen klaargestoomd voor overnemen van de werkzaamheden. Het is onmogelijk om als buitenstaander van maandag op dinsdag een bedrijf draaiende te houden. Zorg dat de bedrijfsopvolger op de hoogte is van alle processen, procedures en overige informatie. Pas dan is het slim om over de werkelijke overname te praten.
Vergeet je eigen financiële zekerheid niet
In Nederland werk je over het algemeen tot je 65e levensjaar. Rond hun 55e verjaardag beginnen veel ondernemers na te denken over de toekomst van hun bedrijf. Wanneer kind of kinderen in aanmerking komen als bedrijfsopvolger, is de gunfactor vaak groot. Ouders hebben ziel en zaligheid in de onderneming gestoken en zijn trots dat kind dit wilt voortzetten. Toch is het noodzakelijk om een zakelijke blik te houden. Denk goed na over je eigen pensioen. Ga je de onderneming (deels) verkopen, schenken of nalaten? Wat heeft dit voor gevolgen voor jezelf, opvolgers en de financiën van het bedrijf?
Bedrijf schenken of nalaten?
In veel gevallen zullen ouders het bedrijf nalaten of schenken aan de bedrijfsopvolger. Maar wat is het verschil tussen nalaten en schenken? In het geval van nalaten, wordt de onderneming opgenomen in het testament. Na overlijden wordt het bedrijf eigendom van de bedrijfsopvolger(s). In dat geval blijft de huidige eigenaar (vaak vader of moeder) dus eigenaar tot het moment van overlijden. Dat is een prettig idee met het oog op de inkomsten.
Bedrijf schenken aan bedrijfsopvolger
Met een schenking maak je de bedrijfsopvolger tot eigenaar terwijl de eerdere eigenaar nog niet overleden is. In dat geval kan de bedrijfsopvolger direct van start als eigenaar van de onderneming. Het is voor de bedrijfsopvolger geweldig dat hij vanaf dat moment écht eigenaar is van de onderneming. Voor de ouders betekent dat wel dat zij hun bedrijf en de waarde / inkomsten daarvan wel kwijt zijn. Uiteraard kunnen de betrokken partijen tot specifieke afspraken komen, waarbij alle partijen tevreden zijn. Laat dit altijd officieel vastleggen, om onduidelijkheid of conflicten te voorkomen.
Bespaar op schenkbelasting met de bedrijfsopvolgingfaciliteit
Bij zowel schenken als nalaten is er sprake van belasting. Vooral bij grotere ondernemingen gaat dit snel over flinke bedragen. Zo’n kostenpost is een zware last bij het overnemen van een bedrijf. Daarom heeft de belastingdienst de zogeheten bedrijfsopvolgingsregeling in het leven geroepen. Dit is een serieuze vrijstelling van de erfbelasting. Het doel daarvan is voorkomen dat bedrijven ten onder gaan als gevolg van de verschuldigde erfbelasting. Wil je aanspraak maken op de bedrijfsopvolgingsregeling moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:
- De onderneming moet minimaal 1 jaar in het bezit van de erflater (ouder) zijn geweest;
- De bedrijfsopvolger moet het bedrijf nog minimaal 5 jaar voortzetten;
- Aandelen mogen gedurdende 5 jaar niet worden verkocht;
De vrijstelling van belasting via de bedrijfsopvolgingsregeling is voorwaardelijk. Dat houdt in dat de erfbelasting alsnog wordt geïnd zodra niet meer aan de bovenstaande voorwaarden wordt voldaan.
GERELATEERDE ARTIKELEN
TARIEVEN NOTARIS
BEKIJK MEER ARTIKELEN
9 Tips bij het opstellen van een waterdicht testament
Wie kiezen als erfgenaam zonder partner of kinderen?
6 slimme belasting-trucs die erfbelasting verlagen
Testament aanpassen of herroepen (intrekken)
Slim vermogen nalaten aan goede doelen
Wat is het verschil tussen een schenking en legaat?
(Familie)bedrijf schenken of nalaten aan kinderen
Mogelijkheden voor belastingvrij schenken in 2022
Gemiddelde kosten voor een levenstestament
Financiële voordelen van een schenking op papier
Recht op vruchtgebruik vastleggen in testament
Testament juridisch aanvechten bij onenigheid
Hoe geef je invulling aan jouw digitale nalatenschap?
Checklist voor een waterdichte boedelbeschrijving
Belastingvrij schenken voor aankoop woning
Erfenis verdelen binnen een samengesteld gezin
Belastingvrij schenken aan goede doelen
Toon meer artikelen Moet ik de erfenis zuiver of beneficiair aanvaarden? 4 minder pijnlijke alternatieven voor een kind onterven Stappenplan: erfenis verdelen zonder ruzie Eigen bijdrage voor verpleeghuis minimaliseren Testament aanpassen vlak voor overlijden Wat staat er precies in de akte van verdeling? Zo bepaal je de waarde van een woning in de erfenis De voor- en nadelen van een zelfgeschreven codicil Ouder met dementie heeft testament omgegooid Wie controleert de handelingen van de executeur? Op welk moment moet de erfbelasting voldaan worden? Testament wijzigen na echtscheiding Kindsdeel eerder opeisen bij opname verpleeghuis Rechten en plichten van de executeur testamentair Erfenis verdelen volgens de wettelijke verdeling Gemiddelde kosten voor testament opstellen AWBZ clausule opnemen in testament Zo werkt een schenking met uitsluitingsclausule Toon minder artikelen